2016. nov 02.

Babaápolás - fürdetés

írta: Borsó Anyu
Babaápolás - fürdetés

babybath.png

Születés után

 

Az újszülöttek bőrét úgynevezett magzatmáz borítja, ami az utolsó trimeszterben alakul ki. Ez védi őket attól, hogy felázzon a kis bőrük a magzatvízben, majd segít a hőszabályozásban, immunvédelemben. Kórházanként más-más a protokoll, de egyre elterjedtebb, hogy nem fürdetik meg a szükségesnél jobban az első napokban a babákat, arcukat, nyakukat letörlik és persze a szüléssel járó vért eltávolítják. A WHO ajánlása szerint az első rendes fürdetés legalább a szülést követő 6 óra elteltével kell, hogy történjen, semmiképp se előbb. Ennek az az oka, hogy a kisbabák hőszabályozása nem gombnyomásra működik, egyik pillanatról a másikra, így nagy a kihűlés veszélye. Függetlenül attól mennyire rutinos és gyors a fürdető személy.

Nálunk 3 naposan volt az első fürdetés a gyerekágyas osztályon, ahol a kijelölt csecsemőápoló bemutatta, hogy érdemes a babát fürdetni. Aztán szépen haza mehettél kipróbálni :D

 

Az első fürdés otthon

 

Ahogy írtam, a kórházban elvileg megtanítják, mit és hogyan kell tenni, de sajnos ott nekem csak szemlélődő szerep jutott, ráadásul az osztály menetrendje szerint, csak két naponta fürdetik a babákat, így ott már nem is volt lehetőségem kipróbálni. Persze ez akkor senkit sem bánt, én is ujjongtam, hogy végre otthon lehetek.

Valamiért egyre gyakoribb az a nézet, hogy nem szükséges a babákat naponta fürdetni. Ezt nálunk a gyerekágyas osztály is erősítette a fent említett két napos megoldással, de mi is jártunk olyan babatanfolyamon, ahol megengedőek ebben a témában, és azt sem vetik el, ha a gyereket hetente fürdetjük. Én azért szimpatizálok a napi fürdetéssel, több okból is.

 

Apa és a baba

 

Kilenc együtt töltött hónap után, eljött az idő amikor Apa és Baba fizikailag is ismerkedhet egymással. És hagyományosan erre nagyon jó a fürdetés. Ez nem jelenti azt, hogy másképp ne fedezhetnék fel egymást, de tegye mindenki a szívére a kezét. Hát nem csodás látvány az Új Apuka, karjában a néhány kilós csöppséggel? Én személy szerint olvadoztam a gyönyörtől... :D

Nem beszélve arról, hogy sok Anyuka annyira izgul, hogy a nettó 2 cm-es vízbe baja lesz a Babának, hogy sokkal könnyebb, ha belép egy férfi a képbe, aki erővel és bátorsággal megoldja ezt a veszélyes helyzetet..:)

 

Lesz majd napi rutin...

 

Igen, lesz. Tényleg. Akkor is, ha most még el vagy keseredve, és naponta 12-szer szoptatsz, minimum 40 perc hosszan, ebből 11-szer méred a mennyiséget, a maradék 1-be belealszol a kanapén... És persze a gyereknek senki sem szólt, hogy úgy 2 óránként kellene enni, ő nyugodtan kér fél óra múlva újra. Ebben a furcsa szürke időszakban egy pontot még is meg lehet ragadni: a fürdetést.

A baba is hamar rá fog érezni, hogy este lett, csak a kislámpa ég, Anya is halkan beszél, valamiért ilyenkor engem vízbe mártanak és egészen más a hangulat. Ezt követi a fini "vacsi" és hidd el, majd az alvás is :)

Minket sokan riogattak felkészítettek, hogy a babák nem szeretnek meztelenek lenni, sírdogálnak fürdés közben, megijednek estébé. Ehelyett láttunk egy babát, aki akkor hagyta abba a sírást, ha vízbe tettük. Nem véletlen, hiszen hosszú vízben töltött idő után ez egy ismerős, megnyugtató hely neki. Simogatással, meleggel, szeretettel...

 

Így fürdethetsz

 

A nagykönyvben 37 fokot írnak, de van aki a testhőmérséklethez közelebbi 35-36-ra esküszik. Az elején jó, ha beszerzel egy hőmérőt, de aztán pár hét és elég lesz a könyököd is. :) Ahogy minden más, ez is szubjektív. Jó, nyilván nem kell jeges fürdőt csinálni egy pár hetes gyereknek, de hagyatkozz a megérzéseidre, és igazítsd ezt is a babád igényeihez. Közöttünk is vannak ironmanek akiknek nem számít egy szélvihar sem, és vannak olyanok, mint én, akik októbertől májusig fáznak. Miért ne lehetne a babák között is különbség? A lényeg, hogy ne fázzon meg, úgyhogy azt a szobát ha kell, jól fűtsd be, ahol a baba lesz.

Fürdetéshez és testápoláshoz részemről csak a gyógyszertári, háziorvos által felírt szereket ajánlom. Mi nagy tudománnyal, elérzékenyülve vettünk pár kenceficét a gyereknek, de végül csak egy használatot éltek meg, mert kábé rögtön kipattogott a pici bőre tőle. Úgyhogy bízzunk meg a dokiban, tudja mit kell felírni...

Ebből a fürdetőből egyébként érdemes egy kisebb mennyiséget kinyomni és meleg vízzel elkeverni és így adni a fürdővízhez. Főleg azért, mert a klasszikus szappanozós, kenegetős fürdés még arrébb van, és ezek a fürdetők nem oldódnak könnyen a vízben. Ha darabos, akkor meg nehezebb vele bánni.

Szóval... Fűtés ok, Hőfok beállítva, fürdető a vízben. Jaaa, a gyerek.

Gyors vetkőztetés, törcsibe tekerés, és jön a víz.

Ha még nem esett le a köldökcsonk, akkor csak annyi vizet szabad engedni, ami nem lepi el a kis köldökét. Figyeljünk rá, hogy a babát amennyire tudjuk, fektessük a vízbe, ne ültessük! Ha már elég bátrak vagyunk, meg is fordíthatjuk őt, hogy jól hozzáférjünk a hátához is. Nem kell félni az arcocska megmosásától sem, a baba be fogja csukni a szemét :)

Utána minél előbb szárazra kell törölni a csecsemőt, fejétől a lábujjakig. Aztán jöhet a ruha, és a pelenka, és persze amíg kell, a köldök csonk kezelése. (Ezekről részletesebben később..) Nálunk ilyenkor jöttek a vitaminok, kajcsi, és az alvás(próba). De megérte, mert hamar kialakult az esti rutin, ami jó szegélye volt a napnak. Utána csak a köztes időket kellett kitalálni. Ráadásul a napnak ez a része az, ami a legtöbb ideig változatlan marad. Hiszen az evési szokások, fogzás, bölcsi, ovi, kistesó, intézni valók mind felboríthatják a napot, de ez kiszámíthatóan mindig így fog történni. És a babák ezt értik, és szeretik. Úgyhogy biztatlak, hogy fürdess naponta, a baba is megérdemli, hogy a sok kakis pelus után, pihizzen a kis bőre, a babának is jár wellness, és persze Ti is megérdemlitek a fárasztó nap után, hogy szeretgessétek egymást a picivel.

Nálunk nagyon nagy élmény a fürdés, egyébként pont pancsolás közben jöttem rá, hogy mennyi gyerekdalt tudok már csak félig.

Kis kacsa fürdik fekete tóba
Anyjához készül Lengyel országba.
Lalaaaa a talpa, lalala a sarka
Nananaa, nananaaaaa....

 

Nálatok ki fürdet? Élvezi a baba?

 

(Egyébként :Síkos a talpa, magos a sarka, Fordulj ki fordulj szép arany alma. - Gugli a barátunk, hála érte!)

 

 

 

Szólj hozzá

apa este fürdetés babaápolás köldökcsonk csecsemőápolás napirutin magzatmáz fürdető fürdetőkrém otthonababával