2016. nov 08.

5 dolog amit jobban csinál nálad az Ősanya

írta: Borsó Anyu
5 dolog amit jobban csinál nálad az Ősanya

Van egy típusú nő, akit minden jó indulatommal is maximum percekig tudok elviselni. Hormondúlós időszakokban még annál is kevesebb ideig, legalábbis fizikai agresszió nélkül. A másikat meg úgy sem érti. 

Az ősanya időszámítása előtt, azaz a Te teherbeesésed előtt nem sok dolgod van vele, mert gyakorlatilag nem vesz ember számba senkit aki nem várandós/gyerekes, de minimum férjezett. Régen csak hírből ismertem ezt a típust, akiről azt gondoltam, biztosan kötött pulcsiban és szandál-zoknikban jár. De nem. Ennél sokkal veszélyesebbek, tanult, okos, csinos nők, korábban akár még empatikus vonásokkal. Mostanra azonban főjellemzőjük amellett, hogy Ők Az ANYÁK, a tökéletesség, a lenézés és a kéretlen véleményosztás lett. Némelyik már nem főállású ősanya, de gyerekei felnőtté válása sem akadályozza meg őt abban, hogy ledobja aktuális szerepének köpenyét és vígan vihorásszon régi jelmezében.

Jöjjön az az 5 dolog a szüléssel kapcsolatban, amit ő biztosan jobban csinált Nálad.

 bothered.gif

1. Vajúdás

Meg fogja kérdezni, hogy hogy vagy, hogy sikerült a szülés, de ne gondold, hogy a válaszra is kíváncsi. Ez csak egy rutin elterelő hadművelet, hogy elmondhassa 15 évvel ezelőtti élményét, és csilloghasson ősanyává válásának fontos pillanatában. 
Míg Te kis egyszerű földi halandóként lerágtad a fél körmödet az első fájásoknál (a többi 9-et már a jóslóknál, amikor nem tudtad eldönteni, hogy szólj-e az Embernek, hogy indítsa az autót), akkor ő még két fájás között nem csak fürdött, hajat mosott, de berakott két mosást, lemosta az ablakot és kategorizálta a levelezését is. Viszont, ha nem jött a babátok időben, esetleg szülést kellett indítani, arra az infóra egy különleges pupilla méretet tud produkálni csak Neked, csak ott, mert elképzelhetetlennek tartja, hogy vele ilyen előforduljon. Különben is százszor megmondta, hogy idd a málnalevél teát az utolsó hetekben, a szakirodalom is ezt írja. Biztos megint nem figyeltél oda. (Atyaég, milyen anya leszel...)
Azzal felesleges folytatnod - ha szóhoz jutsz - hogy 12 órát vajúdtál, mert ő alsóhangon 5-tel többet. És mennyivel jobban!!

 

2. Érzéstelenítő

Persze ő még ennek ellenére sem volt olyan puhány kis nyünyüke, hogy érzéstelenítőt kérjen. De nem kell csodálkozni, nem lehet mindenki olyan energikus, jól felkészült, ironlady, mint Ő. Ezért elnézően mosolyog is. Ha még szülés előtt állsz, szívesen közöl Veled egy-két horror sztorit Julcsiról a 3-asból, aki kért epit, és milliónyi szövődménye lett. Ezen a ponton érdemes felszállni a következő buszra akárhová is menjen, mert ha beindul, lehetőséged lesz azt a részt is meghallgatni ahogy részletes leírást ad a szörnyű fájdalmairól amiket hősiesen tűrt a szülőszobán. Mondjuk a Józsi büszke is volt rá, hogy Anyuka miket kibír. 

 

3. A szülés

Az Ősanya mondanom sem kell, természetes úton szül. Mit szül! A Csodagyerek leemeli az anyját magáról, egy hangos sóhajtás közben. Sírni is csak azért kezd el, mert a protokoll megkívánja. Ha néhol varrást is igényelt egy ilyen NŐ, nyilvánvalóan az sem fájt neki, mert őt rögtön, azon nyomban átjárta az euforikus öröm látva egyszülött gyermekét, a másodperc töredéke alatt érezte, hogy anya lett, s mint olyan, a fájdalomküszöbe el is tűnt. Az orvos kedvéért egyet-egyet nyöszörgött, nehogy kinézzék.
Ha császárod volt, ő már rég tudja, és a bátrabb halkan meg is kérdezi, hogy tulajdonképpen miért nem sikerült megszülnöd? Esetleg, ha eddig nem vetted volna észre, fanyalogva közli, hogy a császárosok sokkal lassabban gyógyulnak, ha ideje engedi emlékeztet rá, hogy rohamosan nő a császármetszések száma kicsiny hazánkban. Én már csakazértis bosszantom ilyenkor az Ősanyát, és közlöm vele, hogy fogalmam sincs, hogy miről beszél, mert egy ilyen hasi műtét, egy kéj utazás volt, az intenzíven töltött este minden percét imádtam, újra és újra így döntenék. A kicsit értelmesebb itt visszavesz, és szépen lehúzza magát a vécén. A másiknak meg mindegy. 

 

4. Lábadozás

Amíg Te esetleg csoszogva vonszolod magad a kocsiig, és otthon is grimaszolva pisilsz még, ő már megsütötte a fagyasztott bárányt, és kitakarította az egész házat. Kétszer. Bűbájosan adja tudtodra, hogy nincs mindenki ilyen kényelmes helyzetben mint Te, és majd meg tudod milyen egyszerű a dolgod most, ha majd Neked is 3 másik gyereket kell közben az óvodába/iskolába/külön foglalkozásokra vinned. Addig drága Te csak egy nudli vagy. Vagy inkább fél nudli.
Ha sikerülne őt gyerekszámba "behoznod", neki akkor is nehezebb, de köszönhetően a csodás nevelési elveinek náluk csend-rend-fegyelem van otthon. Ehhez tartsd magad légyszi.

 

5. Szoptatás

Az Ősanya mottója. "Csak akarni kell". Hát igen, akarni meg tudni. Bizony vannak olyan szélsőséges esetek, amikor valakinek genetikai akadályai vannak, és van akinek más gátló tényezőkkel kell szembenéznie: betegség, szorongás, stressz. Persze ő mit sem tud a kínlódásaidról, problémáidról a szoptatással kapcsolatban. Segítség nyújtás helyett inkább a képedve vágja, hogy neki még a tandem szopi is megy, tényleg csak akarat kérdése az egész. Köszi!
Egyébként is náluk két perc alatt beállt a tej mennyiség, és mert úgy akarta, a megyét is ő látja el anya tejjel. Szedd már össze magad..


(Segítséget egyébként például itt találsz: www.lll.hu)

 

Ti mivel egészítenétek ki a listát? 

Szólj hozzá

szülés szoptatás születés vajúdás császármetszés lábadozás ősanya várandósság érzéstelenítés gyerekágyasidőszak