2016. nov 03.

Vizsgálatok - I. trimeszter

írta: Borsó Anyu
Vizsgálatok - I. trimeszter

uh1.jpg

 

Összeszedtem melyek a legfontosabb és leggyakoribb vizsgálatok várandósság során. Persze ettől lehetnek eltérések személyenként, orvosonként.

Várandósság megállapítása

- citológiai és nőgyógyászati vizsgálat

Ekkora van már egy (vagy több) két csíkos teszted, szuper kis hangulatingadozásaid, kevésbé szerencséseknek már hányinger, és duzzadó mellek is. A rendesebbnek meg érvényes friss citója, és szépen megússza a vizsgálatot. :D Az izgulósabb kismamák - mint én - olyan hamar mennek dokihoz, hogy még csak 0. UH - nak sem hívják, inkább -1-nek amit akkor csinálnak :) A türelmesebbje a 10. hét körül látogatja meg a nőgyógyászt, na akkor végzik el azt a bizonyos 0. UH-t, hüvelyen keresztül. És persze kézhez is kapod Az Első Fotót. Amin a leggyönyörűbb kis pötyike van, amit valaha is láttál. Na, innentől élt az elnevezés nálunk: Borsócska. Ez érvényét vesztette az első jól irányzott borda rúgással. Auuuuuu...
Fontos tájékozódni, hogy az orvosod ill. az asszisztens kérnek-e Neked időpontokat a kötelező vizsgálatokra vagy szaladj haza, és támaszkodj rá a kagylóra, hogy időpontot szerezhess a kórházba, klinikára. Az idegőrlő időpont szerzéskor gondolj arra, hogy Te már most készíted a lelked a dackorszakra, mert már most önuralmat gyakorolsz, és nem szidod el Árpád-házig az ügyintéző női felmenőit.

 

12. hét

- I. ultrahang
- vérkép- vércsoport és RH ellenanyag vizsgálat
- vércukor
- toxoplasma
- lues szerológiai vizsgálat
- HbsAg vizsgálat
- vizeletüledék

Az I. UH nagy meglepetéseket tartogat. Legutóbb, még icike-picike kis pötty volt a monitoron, most meg látszik a keze, a lába, a feje, a háta, mindene! Nekünk sikerült egy türelmes, kedves orvost kifogni, aki hagyta, hogy megéljük a pillanatot, és rácsodálkozzunk, hogy tejóég, az tényleg egy kis emberke a pocakban. :)


És már érkezik is, egy szuper kis vérvétel. Engem soha, de soha nem viselt meg a vérvétel, amióta elhagytam a lombos fa jelet, és a délutáni kakaót az oviban, de Istenemre mondom, lelkileg fájt a szurkapiszka. Hiába voltam előtte véradó, minden erőmet össze kellett szednem, hogy ne sírjam tele a nővérke kétes tisztaságú köpenyét. Ugyanitt kellett leadni a vizeletmintát is. Na ez szerintem ebben az állapotban senkinek nem okoz gondot, az ember lánya lépten-nyomon tud pisilni egyet.

Ebben az időszakban kérhető a kombinált vizsgálat, mely az UH és vérvétel eredményekkel vizsgálja a Down-kór kockázatát. Ezt a vizsgálatot az OEP nem finanszírozza - milyen meglepő - az ára így 10.000 Ft feletti.. Ám, ha belefér a keretbe, érdemes kérni a vizsgálatot, én mindenkit biztatok rá. A kombinált-tesztről és más vizsgálatokról, illetve a témában itt lehet olvasni: www.downszures.hu

A vércsoport meghatározására jó esetben nem most először kerül sor, de ha máskor nem, ilyenkor már tényleg itt az ideje. Az RH vércsoportrendszernek és annak vizsgálatának kiemelt szerepe van a terhesség szempontjából. Ha az Anya RH+ az azt jelenti, hogy az úgynevezett D antigén jelen van a vörösvérsejtek felszínén. Ha a Baba is Rh+ ő is rendelkezik D antigénnel, akkor az Anya szervezete nem érzi "idegennek" a magzatot, tehát nem érkezik immunválasz sem. Ha az Anya pozitív, a Baba negatív, akkor sem történik semmi, hiszen nincs D antigén amire válaszolna az anyai szervezet. Ha viszont az Anya Rh-, a Baba azonban Rh+ akkor első terhességkor még nincs ellenanyag az Édesanya szervezetében. Szüléskor (vagy szülés megszakításkor, beavatkozáskor, stb.) azonban találkozik már vele, ezért az újszülött vizsgálatát követően, a szülést követő 72 órában belül injekciót kap. Az injekció bekerül az Anyuka keringésébe, és hozzákapcsolódik a magzati D antigénekhez, és elpusztítja azokat. Így az anyai szervezet nem immunizálódik, és a következő terhességnél sem lesz probléma belőle.

Ez a vércukor mérés még a cukifajta, szimpla éhgyomorra történő vizsgálat. Haha, majd a 24. lesz a hard verzió....

A toxoplasma fertőzés az, amit hagyományosan a macskákra szokás kenni. Sokan korábban átesnek rajta, és általában a védettség egy életre szól. Kismamáknál fontos vizsgálni, hogy fenn áll-e fertőzöttség, mert sajnos károsíthatja a magzatot. Ha van friss fertőzés, akkor azt gyógyszerrel kezelik. Ezt a vizsgálatot nem kérik rutinszerűen, de akinél szükséges később megismétlik.

A lues vagy szifilisz és a HbsAg azaz Hepatitis B szűrése kötelező, hiszen a születendő gyermek megfertőződhet. A hepatitis eredményét vidd magaddal a szülésre, vagy vezettesd fel a kiskönyvedbe, mert ha nincs nálad, akkor a szülés után pozitívként fognak számon tartani, és a baba kezelését is megkezdik.

Egyébként is jó, ha már az elején megszokod, hogy nálad legyen a könyvecskéd. Biztos minden rendben lesz végig - Te is csak erre gondolj - de ha még is szükség lenne rá, jó ha kézél van.
Fájdalom, de ez akár azt is jelentheti, hogy a táska birodalmadat egy könyv hordozásra is alkalmas méretű példánnyal kell bővítened. Ez nem kifogás, kedves kispapák, ez a mama és baba jól felfogott érdeke. ;)

 

________________________________________________________________________________

Forrás:
www.webbeteg.hu
www.babanet.hu
www.piszenpisze.hu

Szólj hozzá

terhesség ultrahang kombinált teszt babavárás toxoplasma első trimeszter vércukor vércsoport vizsgálatok vérkép citológia down szűrés down-kór